Ιστορικό

Η Καβάλα, λόγω της γειτνίασής της με περιοχές όπου καλλιεργoύταν η εξαιρετική ποικιλία καπνού «μπασμάς» και του φυσικού λιμανιού, που είχε τη δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγάλων εμπορικών πλοίων, συγκεντρώνει στα μέσα του 19ου αιώνα την εμπορική εκμετάλλευση των καπνών της Βαλκανικής χερσονήσου.

Αποτελεί τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου συνυπάρχουν αρμονικά Έλληνες, Οθωμανοί, Εβραίοι και Αρμένιοι. Η ανάπτυξη του καπνεμπορίου φέρνει εμπορικούς οίκους και Προξενεία ευρωπαϊκών χωρών, για την παρακολούθηση της παραγωγής και την εξασφάλιση των πολυπόθητων καπνών, που έκαναν γνωστή την πόλη μας στα πέρατα του κόσμου. Στην Καβάλα δραστηριοποιούνταν 50 και πλέον καπνεμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες συναλλάσσονται εμπορικά με την Ευρώπη, την Αλεξάνδρεια, την Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό.

Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου η Καβάλα είναι μία πόλη πολυπολιτισμική, καθώς συγκεντρώνει κόσμο από όλες τις γωνιές της γης. Αναμειγνύονται ήθη, έθιμα, θρησκείες και λαοί, που μέσα από το αλισβερίσι του καπνού δημιουργούν πλούτο και ευημερία για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκιάς, η καλλιέργεια του καπνού αποτέλεσε τη βάση για την ενσωμάτωση του προσφυγικού πληθυσμού στην οικονομία της χωράς και συγχρόνως το κέντρο των κοινωνικών αγώνων.

Στην πόλη της Καβάλας καταγράφονται 262 συγκροτήματα καπναποθηκών. Οι περισσότερες από αυτές ήταν χτισμένες κατά μήκος της παραλιακής, προκειμένου να διευκολύνεται η μεταφορά του καπνού στα πλοία. Οι καπναποθήκες είναι κτίρια-μάρτυρες της άρρηκτης σχέσης του καπνού με την πόλη.

Τη 1η δεκαετία του 20ου αιώνα η Καβαλά αποκτά όψη μεγαλούπολης: ανεγέρθησαν μεγαλόπρεπη κτίρια, ιδρυθήκαν σωματεία, χτίστηκαν καπναποθήκες, σχολειά, νοσοκομείο, βιβλιοθήκη, κινηματογράφοι, εκκλησιές.

Ήδη από το 19ο αιώνα η Καβαλά αποτέλεσε τον κεντρικό πόλο του διεθνούς εμπορίου της ευγενέστερης από όλες τις καπνικές ποικιλίες, που καλλιεργούνται ανά τον κόσμο, του μπασμά. Οι παράγοντες που συνετέλεσαν σ΄ αυτό, ήταν το κλίμα, καθώς και η γεωγραφική θέση και το λιμάνι της.

Τον 20ο αιώνα και κυρίως μετά την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκιάς το 1923, η καλλιέργεια του καπνού αποτέλεσε τη βάση για την ενσωμάτωση του προσφυγικού πληθυσμού στην οικονομία της χώρας και συγχρόνως το κέντρο των κοινωνικών αγώνων, στην Καβάλα ιδρύονται τα πρώτα συνδικαλιστικά σωματεία και καταγράφεται η πρώτη απεργία των Βαλκανίων, το 1879.

Το Μουσείο Καπνού ιδρύθηκε το 2003, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που με μόχθο, εργατικότητα, αστείρευτη θέληση και ευρηματικότητα, δημιούργησαν έναν κοινωνικό πλούτο, τον όποιο γευόμαστε σήμερα εμείς, σε τούτο το χώρο, όπου υπάρχει καπνός και η μυρωδιά του αγγίζει τις αισθήσεις του επισκέπτη.

Καπνομάγαζα, επεξεργασία, καπνέμποροι και καπνεργάτες, στοιβαδόροι, τόγκες, «σαλόνια επεξεργασίας», λέξεις τόσο οικείες, μα και τόσο μακρινές…

Εκθεσιακός Χώρος

 • Θεματικό Μουσείο
 • Εκθεσιακά Δείγματα
 • Αρχειακές Συλλογές
 • Βιβλιοθήκη

Επτά Θεματικές Ενότητες

 • Καλλιέργεια – Χωρική Επεξεργασία
 • Κλασική Επεξεργασία
 • Επεξεργασία Τόγκας
 • Εκθεσιακά Δείγματα
 • Καπνέμποροι – Καπνεμπόριο
 • Καπνεργάτες – Συνδικαλισμός Καπνεργασίας
 • Καπνοβιομηχανία

Ψηφιοποιημένο Υλικό

 • Εφαρμογή, όπου καταχωρείται και ψηφιοποιείται το πλούσιο δωρηθέν φωτογραφικό υλικό, οι αρχειακές συλλογές, τα βιβλία και τα αντικείμενα.

Στον χώρο εκτίθενται εργαλεία, μηχανές, φωτογραφικό υλικό, πίνακες και κάδρα, συλλογές αντικειμένων σχετικών με τον καπνό. Βελόνες μπουρλιάσματος, πλάστιγγες και ζυγαριές, κόσκινα και χαρμανιέρες, κάσες δεματοποίησης, μέγγενη και χαβάνια. Συναντούμε, ακόμη, καπνοπαραγωγούς και καπνεργάτες, όπως χαρμαντζήδες, στοιβαδόρους και ξεφυλλίστριες, καπνεμπόρους, εικόνες από κτίρια καπναποθηκών, που ακόμη και σήμερα δεσπόζουν στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, δείγματα ποικιλιών καπνού από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ήτοι μπασμά, μπασί-μπαγλί, καμπά–κουλάκ, τσεμπέλια και μυρωδάτα, δέματα κλασσικής και εμπορικής επεξεργασίας, παστάλια και κιοντέδες, τόγκες και μπαστουνιέρες….

Εικόνες και λέξεις, που σκιαγραφούν τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της πόλης, για κάποιους οικείες και ζωντανές, που ανακαλούν μνήμες και συναισθήματα και για άλλους άγνωστες και τόσο μακρινές …

Δραστηριότητες

Το Μουσείο Καπνού έχει θέσει ως προτεραιότητες της δράσης του:

 • Τη συγκέντρωση αντικειμένων και πάσης φύσεως υλικού που αφορά στη καλλιέργεια, την επεξεργασία και το εμπόριο του καπνού στην πόλη της Καβάλας και στην ευρύτερη περιοχή, την ταξινόμηση, συντήρηση, τη διάσωση και την έκθεση του υλικού αυτού. Την ενημέρωση των πολιτών και την ευαισθητοποίησή τους – και ιδίως των νέων – για την ιστορία της πόλης και του καπνού.
 • Την ανάδειξη της ιστορίας της επεξεργασίας του καπνού, αλλά και του τρόπου που αυτή συνδέθηκε με την πόλη της Καβάλας και την ευρύτερη περιοχή. Την τήρηση ιστορικού αρχείου, που θα διαφυλάξει την ιστορική μνήμη και θα είναι στη διάθεση των ερευνητών.
 • Την αρωγή σε ερευνητές, σπουδαστές, κ.α. για την ανάπτυξη της κοινωνικής έρευνας σε ότι αφορά την ιστορία της πόλης τηςΚαβάλας και της ανάπτυξης της καπνεργασίας και τη συνεργασία κι εκπόνηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων με Πανεπιστήμια κι Ερευνητικά Ινστιτούτα στην Ελλάδα και Διεθνώς.
 • Την πραγματοποίηση σεμιναρίων, ημερίδων, την έκδοση εντύπων, περιοδικών εκδόσεων και βιβλίων και την παραγωγή οπτικοακουστικών προϊόντων σχετικών με τον καπνό και την Καβάλα.

Συντηρηση Καπνου

Σύστημα απεντόμωσης και μακροχρόνιας διατήρησης εκθεμάτων καπνού σε ελεγχόμενο μικροκλίμα υπό έλλειψη οξυγόνου

Τεχνικός Συνεργάτης Συντήρησης και Διατήρησης Εκθεμάτων

Μιχαηλίδης Γεώργιος

www.texni.com.gr