Χαιρετισμος Δημαρχου Καβαλας

Κυρίες και κύριοι,
Σας προσκαλώ και συνάμα σας προκαλώ σε ένα μαγευτικό αλλά και νοσταλγικό ταξίδι στον κόσμο του καπνού.
Από τα καπνοχώραφα στις αυλές των σπιτιών, όπου μπουρλιάζανε τον καπνό, στα καπνεργοστάσια, όπου η μυρωδιά του αναδύεται ακόμα και σήμερα. Εκεί, όπου χιλιάδες συμπολίτες μας δουλεύανε στην επεξεργασία του. Εκεί, όπου ένωναν τις φωνές τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Στην Καβάλα, στην «Μέκκα του Καπνού», δεν ξεχνάμε την ιστορία μας, δεν ξεχνάμε τις ρίζες μας, τιμάμε τους προγόνους μας και τους αγώνες τους.
Στο Μουσείο Καπνού αναβιώνουμε μια άλλη εποχή με σημάδια που σώθηκαν από τους ίδιους τους ανθρώπους του καπνού.

Χαιρετισμος Προεδρου Μουσειου Καπνου

Το Μουσείο Καπνού του Δήμου Καβάλας αποτελεί ένα πρότυπο θεματικό, βιωματικό και τεχνολογικό Μουσείο. Πρωταρχικός σκοπός της δημιουργίας του ήταν η διαφύλαξη της σημαντικής αλλά λησμονημένης σήμερα ιστορίας του ελληνικού καπνού με την Καβάλα να παίζει το ρόλο της «Μέκκας του Καπνού» στην χρυσή εποχή του καπνεμπορίου.
Περαιτέρω με το πλούσιο αρχειακό του υλικό ανακαλεί μνήμες από την ιστορία του εργατικού κινήματος με την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση να λαμβάνει χώρα το 1879 επί Οθωμανικής Κυριαρχίας, από την αποκατάσταση των προσφύγων και την απορρόφησή τους από το καπνεμπόριο, από τη συνύπαρξη των εθνοκοινοτήτων στην πολυπολιτισμική Καβάλα των αρχών του 20ου αιώνα.
Επίσης, ως πρωτοποριακός οργανισμός διατηρεί την κατασκευή εκθεσιακών δειγμάτων καπνού, που διαφήμιζαν τα ελληνικά καπνά στις διεθνείς εκθέσεις. Έτσι, το Μουσείο Καπνού λόγω της μοναδικότητάς του αποτελεί πρόσκληση και πρόκληση για τους επισκέπτες και τους μελετητές.